Existují? Existovali!

10. 02. 2018 9:01:38
V poslední době se objevují snahy vyčlenit ze společnosti skupinu „lepších a chytřejších“ a zbytek definovat jako „lůzu, venkovany, atd.“ Statistika je bezohledná. Jestliže stanovíme průměr, pak polovina je nad a polovina pod.

Kdy jsem poprvé pochopil, že nejen politici, ale i jiné osobnosti jsou do jisté míry lidé? Bylo to na chmelové brigádě, kde jsme jako kluci za večerů vymetali široké okolí abychom poznali krajinu, ale také zjistili, kde nám natočí pivo. Své kantory jsme nachytali na hruškách. Doslova. Lezli po stromech a při konzumaci se vesele bavili. Pochopili jsme, že jsou normální.

Vzpomínám často na příklady, kdy se setkaly nezpochybnitelné autority a ostatní, zatím ještě nezařazení – studenti. Tedy u zkoušek. Pro začátek si dovolím citovat výňatek z knížky „Medicína v županu“. Silně zkrácený.

Profesor se ptal studenta: „Jaké je to barvy?“ „Bílé, prosím.“

„Správně, bílé, pravda vzácně se často může stát, že to je spíš šedé, tmavě hnědé až černé. Vy jste to ale řekl správně. Podle nejnovějších prací, které nemusíte znát je to často, ba vždy černé. Ale vy jste to řekl správně, naprosto správně.“

Možná, že se vám to zdá divné. Žádná drsná kritika, žádné zesměšňování, pouze laskavý postup vedoucí až k poučení. Pokud byl student alespoň průměrně inteligentní (a to kdysi bývala u studentů podmínka nutná), zastyděl se a začal makat. A jestli nevěříte, že pan profesor byl osobnost, pak další příklad ze života.

Dnes už nevím, jak jsme se k tomu dostali, ale s panem profesorem jsem se v době rozvinutého socialismu při zkoušce z matematiky dostal k řešení problému distribuce tehdy nedostatkového toaletního papíru. Po matematice jsme probírali jen tak mezi řečí i otázky sociální a morální. Divte se, je to pravda. Možná jsme něco (teoreticky) vyřešili. Zkouška byla úspěšná. Tedy z matematiky. A jako bonus jsme si popovídali, jak kráčí život. Snad proto jsem na pana profesora dodnes nezapomněl.

Byly takové osobnosti, že se občas některý student zastyděl a odmítl „dobrou“, protože usoudil, že si ji nezaslouží. Při dnešní výchově k sebevědomí za každou cenu něco těžko představitelného. Tím nemyslím případy, kdy se student cítil na víc a raději požádal o náhradní termín, jen aby dostal příležitost bojovat o lepší známku. Ke cti některých zkoušejících je nutno dodat, že další termín počítali jako řádný a ne opravný. Všechno je svatá pravda. Jednou jsem viděl, že zkoušející běžel za odcházejícím studentem a navrhoval mu, ať se vrátí pro známku. Nevrátil se, lépe se připravil, uspěl na výbornou.

Byli to skvělí lidé. O jejich IQ, ale i jejich charakteru, jejich lidskosti by se daly vyprávět příběhy. Určitě takoví někde na planetě ještě existují. I u nás. I když v souvislosti s poslední volební kampaní mám pocit, že v té statistice je průměr počítán nějak divně.

Autor: Karel Ryšán | sobota 10.2.2018 9:01 | karma článku: 22.90 | přečteno: 541x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.13 | Přečteno: 642 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 2232 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 301 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.35 | Přečteno: 217 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 281 | Diskuse
Počet článků 530 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 906

Autor je zvídavý a v tom je ten problém. V přírodních a technických vědách je poznání v určitém čase jednoznačně dané. Ve společenských má deset lidí jedenáct názorů, samozřejmě správných. Jak si vybrat? Například na blogu. Pokud máte dojem, že některé věci zlehčuje, tak máte pravdu. Když už lepší možnost nemá.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...