Karel Ryšán

Blogy, blogeři a diskuse

14. 09. 2017 8:57:33
Bloger se pokouší nadhodit problém. To je dobré. Nabídne vlastní názor. To je správné. Ale když vybere nekorektní téma následují negativní reakce od lidí, kteří jsou svým způsobem placeni nebo od abonentů Darwinovy ceny.

Zkusme si dva jednoduché testy. V prvním se vás zeptám, jestli jste přesvědčeni, že zvýšení mezd povede k vyšší robotizaci a nezaměstnanosti. Všimněte si, že se neptám, kam jdou uspořené peníze. Nedávno jsem se to pokusil hledat, marně. Takže se zeptám, jestli je rentabilní spíše parta veřejně prospěšných pracovníků, nebo moderní zametací vůz. Samozřejmě včetně investice, mzdy řidiče, nákladů na provozní kapaliny, opravy a technické prohlídky. Vsadím se, že většina diskutujících bude líčit jak je technika výhodná. Nezapomeňte zakalkulovat sociální příspěvky.

Další příklady hledejte sami. Třeba samořiditelná auta. Nevím jak vy, ale všichni mí známí a známé řídí rádi a rády. (Pokus o genderovou korektnost, pochopil jsem, že některé věci bude nutno vysvětlovat připojenou poznámkou.) Z technického hlediska jde o zajímavou věc, ale jak řekl můj kamarád, v tom případě bude raději jezdit autobusem.

A druhá ukázka. Jste Sparťan nebo Slávista. Možná i fanda jiného klubu. A otázka zní, proč nefandíte Spartě i Slávii současně? Bez diskriminace druhého klubu. Brzy budete mít příležitost to vyzkoušet. A komu budete fandit v případě Poháru. Předpokládám, že všem. Protože jste Evropan! Mezi zvířátky jde péče a ochrana nejprve k nejbližším, potom k širší rodině, smečce. Jen my lidé jsme ochotni hájit práva cizích a ne vlastních. Opět si všimněte, že v rámci politické korektnosti se neptám, kde se ve válčících zemích berou zbraně. Asi je vyrábějí v nejbližší oáze a platí za ně prodejem datlí. A už vůbec nezmiňuji vlastní zkušenost s dvojicí sběratelů příspěvků pro ... (nejmenovat!), kteří ve svatém nadšení procházeli okolo ošuntělých seniorů. Chovali se taktně, od těch nic nechtěli.

Kladem blogů je snaha hledat a vyjádřit pestrou škálu názorů. Záporem je, že se z toho stala propaganda.

Autor: Karel Ryšán | karma: 15.40 | přečteno: 464 ×
Poslední články autora