Migrace, ploty a co dál?

Už nás zase zachraňují před záplavou nežádoucích cestovatelů. Zase jsou doplněné seznamy, hrozí pokuty. Ale něco tu postrádám. Systém.

Měli bychom si dávat pozor na imigranty raky, veverky, ondatry a co vím ještě. Mimochodem – ondatry byly na jednom z pěti rybníků „za našima“ už před padesáti lety. Zmizely, když byly rybníčky zasypány. V nově vybudovaných třech retenčních nádržích nejsou.

Migrují i breberky. Klíšťata jsou tu sice doma, ale cpou se do hor. A na exotické hmyzíky raději nemyslet.

Migrují i kytičky. Kdo by to řekl. Roste si to na nehybně na místě a příští rok je o pár set metrů dál. Bolševník velkolepý je nepřítel už dlouhá léta. Kdysi ho hubili i pomocí tanků. Tedy ne kanónem, ale pásy tanků. Marně.

Samozřejmě migruje i vlk, medvěd, šakal, divočák a také Homo sapiens. Migrace je vlastně normální.

Maličký problém je v tom, že k migraci potřebujete prostor. Vládnoucí lev si nenechá lézt nějaké konkurenty do svého revíru. Jelen je schopen opanovat v celé údolí. Homo ne. Migranti ze zvířecí říše jsou zahnáni, migranti Homo vítáni. Když dojde na nejhorší, pak zvířata bojují a slabší uteče. Homo bojuje až je pozdě. Pak rozbombarduje své příbuzné v širokém okolí. Myslí si, že je pán tvorstva, ale předvídat neumí. Primitiv.

Když migranti Lupus začnou napadat ovečky, doporučí aktivisté stavět ploty. Ani to v přídě Homo sapiens neplatí. (Já nevím, proč tak nerad píši Homo sapiens. A to si ještě vymýšlí Homo sapiens sapiens.) Přitom ploty nejsou nebezpečné, pouze drahé.

Příčinou je systém. Systém, ve kterém vládnou aktivisté. Aktivista je další ze sprostých slov a znamená člověka, který ostatním lidem radí, co mají dělat za jejich peníze. A daří se mu. Selský rozum zůstává stát. Kormoráni se přemnoží, rybáři šílí, ale nic se nedá dělat. Nikdo kormoránům nevysvětlí, že se nemají příliš množit. A to takový kormorán sežere daleko méně než zmíněný Homo. Divočáci se přemnoží a tak pochopitelně zajdou na pole případně na zahrádku. Jako bychom neznali dlouhodobé problémy s hovězím dobytkem na afrických stepích a slony na afrických polích.

A to ještě není to nejhorší. V průběhu několika let jsme zažili šíření nemoci šílených krav, moru prasat, teď afrického moru prasat, ptačí chřipky a další pohromy si najděte na webu. Šíření tuberkulózy, aids, žloutenky a dalších chuťovek si nepřipouštíme. Přitom víme, že například tuberkulóza je častější a odolnější než dřív (viz Bílý prapor nad Košumberkem). Pár set případů žloutenky v Brně se řeší dezinfekcí u každé kliky. Ale my se nebojíme. V krajním případě povoláme dobrovolníky a budou kropit každého občana při průchodu dveří dezinfekčním prostředkem z konve. Prostě ten kdo se nebojí je hrdina (nebo magor – ptejte se psychologů).

Bylo by nelidské hubit všechno, co migruje. Hubme raději aktivisty.  A pak pro všechny živé organismy začne platit „vocaď pocaď“, „když to nejde po dobrém, půjde to po zlém“, a další lidové moudrosti.

Bohužel, současná společnost je řízena systémově špatně. Třeba lidmi volenými na čtyři roky. Napakují se a po nás potopa. Rozhodně jim nehrozí likvidace za špatná rozhodnutí a dokonce ani náhrada škody.  A pak jsou tu skryté šelmy, které ovládají ty první podle zásady „čím hůř, tím pro nás líp“.

Takže se v kruhu blížíme k tragickému konci. Pan senátor řekl, že to vyřeší další světová válka. Možná, z mého hlediska má stáří také své výhody. Ale vy mladí byste měli začít uvažovat.

Autor: Karel Ryšán | sobota 5.8.2017 9:50 | karma článku: 22,92 | přečteno: 444x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35

Karel Ryšán

Svaté pravdy

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25