Karel Ryšán

Máme svoje práva!

21. 07. 2017 9:52:35
Právě jsem si přečetl, jak Italové řeší jeden ze svých problémů. Selfie tyče a odpadky. Samozřejmě mě nenapadlo nic jiného, než srovnávat. Protože my jsme na řešení problémů experti.

Musím se přiznat, že rád sleduji diskuse. Miluji český smysl pro humor. Samozřejmě nebudu rozebírat, jestli jsou příslušná opatření namířena proti turistům ze severu nebo turistům z jihu. Nehodlám číst sáhodlouhé výlevy o multikulti a lidských právech a pomocí kde komu. To už je trapné.

Ale přece jen musím srovnávat, jak bychom situaci řešili my, Češi. Neumíme dost dobře udržet pořádek ve veřejném prostoru, ani odpadky, ani hluk. Umíme sekýrovat hospodu za hlasitou hudbu, pilně dohlížíme, aby v obchodě nebyl po zemi nepořádek. Ale odchytnout partu rozveselených mladíků a nařídit jim aby uklidili plechovky a láhve do vzdálenosti třiceti metrů, to je proti zákonu a lidským právům. Také bychom museli doložit několika hodnověrnými svědky, že nepořádek způsobili právě oni.

Máme své nevychované občany a nejsme schopni nikde a v ničem určit obecná pravidla. Protože postižený se okamžitě ozve s poukazem na diskriminaci a bude se dovolávat svých práv (která má mít větší než ostatní občané). Proč to tak je?

Protože na rozdíl od hasičů, kteří včas varují před nebezpečím požárů, na rozdíl od policie, která stále varuje před vjížděním na přejezdy a do křižovatek na červenou, máme také zcela zbytečné lidi, kteří nic neumí, pracovat se jim nechce, ale mají dostatek odvahy a drzosti v boji o vysoké funkce. A tím nemyslím jen úřad ombudsmanky.

Prostě než bychom stanovili preventivní pravidla chování a tvrdě vyžadovali jejich dodržování, budeme raději následně „řešit“.

Ještě že si z toho diskutující dělají legraci. Ale k vyřešení zahnojení místního dvorečku to je málo.

Autor: Karel Ryšán | karma: 24.15 | přečteno: 771 ×
Poslední články autora