Karel Ryšán

Jsme ještě vůbec primáti?

3. 07. 2017 9:21:20
Snad každý ví, že šimpanz umí vyšťárat chutnou larvu z dutiny stromu pomocí klacíku. A naučí se i mnoho jiných věcí. My stále věříme tomu, že jsme dokonalejší. Dost pochybuji.

Shodou okolností musím vyměnit občanský průkaz a prakticky současně řidičský průkaz. K výměně občanky stačí dostavit se na příslušný odbor, kde vás ověří, vyfotí a pak už stačí jen čekat. K výměně řidičského průkazu musíte donést fotografii, jinak zhruba totéž.

Ponechám stranou fantastické představy, že neprofesionální řidičák by mohl být na jedné kartě s občankou, má ho dnes téměř každý. Předpokládám, že fotografie z občanky je v digitálním archivu vnitra, zatímco fotografii na řidičák asi pečlivě oskenují pro tisk a pak uloží na ministerstvu do šuplíku. Představa, že digitální snímek na občanku pošlou úředníci do sousední kanceláře je naprosto nereálná.

Hledám logiku. Buď mají na ministerstvu dopravy smlouvu s fotografy, kterým jsem dal naposledy vydělat při minulé výměně ŘP, nebo potřebují zaměstnat další tisíce absolventů oborů, jinde nepoužitelných. Je to snad logické!

Nebo prostě na rozdíl od šimpanzů máme úředníky, kteří umí jen vložit foto do obálky. Na zalepení a odesílání mají pravděpodobně sjednanou soukromou firmu. Šimpanzi to zvládnou také.

Autor: Karel Ryšán | karma: 11.47 | přečteno: 204 ×
Poslední články autora