Karel Ryšán

Hrst spekulací

21. 02. 2017 13:18:44
Jak se blížím kmetskému věku, zažil jsem už hodně školských reforem. Proto drze tvrdím, že nejhorší ve školství jsou neustálé změny. A začínám mít pocit, že ne snad nejdokonalejší, ale nejlogičtější byl systém mezi dvěma válkami.

Nerozumím kritice mateřských škol. Dítě má rádo kolektiv a pětiletý člověk je schopen komunikace docela na úrovni. Nevím, proč by paní učitelky měly učit zavazovat boty, mýt si ruce před jídlem a podobné samozřejmosti. Asi proto (a teď začínají spekulace), že rodiče děti vychovávat nechtějí.

Na středních školách svého času intelektuálové prosadili finance od kusu. Prostě tržní školství. Takže školy braly kdekoho, protože mimo lidi je v našich krajích nedostatek primátů. Dnes se řeší matematika. Je samozřejmé, že herec nebo baletka matematiku příliš neužije. Nikdo jim to nevyčítá. Ale ať se potom nesnaží vypadat jako ideál vší vzdělanosti. Ona totiž matematika skutečně rozvíjí myšlení, a existují studie, že lépe než například programování. Konkrétním údajem ovšem nemohu sloužit. Tak velký archiv nemám. Takže proč námitky ze strany gymnázií? Protože (spekulace) množství zájemců o studium se může alespoň na rok vyhnout náročnému gymnáziu a hledat školu, kde to maturitní vysvědčení dostanou bez nadměrného zatěžování mozku. A gymnázia by mohla mít dočasný propad zájemců. Vůbec se divím, že ještě nikdo nepřišel s nápadem zasílat uchazečům příslušný maturitní papír doporučeně místo nudné docházky do školy. I když pokusy už tu byly.

Proto také máme dostatek vysokých škol, ale těch s požadavky na přesnost, logiku a náročný výkon mozku ne. Nevím jak dnes, ale kdysi, pokud mám správné informace, i lékařské fakulty měly určité požadavky na deskriptivní geometrii. Chirurg musí mít dobrou prostorovou představivost.

A lid tleská. Nadšený dav podporovatelů třeba kandidáta na premiéra (spekulace) ví, že je skvělým atletem – vrhačem koule. Nikoho nezajímá, že má zemědělské učiliště, pracoval jako dealer kosmetiky a vypracoval se do nejvyšších funkcí, kde už dvacet let řídí oblast kultury. V tom případě navrhuji, aby ve vládě zasedaly výhradně modelky a snad „muži roku“. Ať je na co koukat.

Měli bychom se zajímat, proč jsou světové špičky například v Izraeli, ve východní Asii, zatímco Blízký východ a severní Afrika nic moc. (Spojené státy hodně dováží.) Ale snad se to změní. Všichni (spekulace) ambiciózní už jsou mezi celebritami, politické funkce mají jisté, tak co. Nějaké tituly se dají sehnat i dodatečně.

Autor: Karel Ryšán | karma: 17.26 | přečteno: 376 ×
Poslední články autora