Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Ano, propaganda není úplná lež, je to polopravda - stačí připomenout, jak Rudé právo informovalo o jaderných pokusech v 80.letech - nikdy je nedělali sověti, ale vždycky jen zlí imperialisti. Pravda ovšem byla taková, že je dělaly obě strany. Německá média také hlásala, že německá vojska u Stalingradu vítězí, až do chvíle, kdy musela oznámit, že už nevítězí.

1 1
možnosti
Foto

Ono se tomu říká operace pod falešnou vlajkou. Tedy tak, aby vlastní původce té akce zůstal skryt a zodpovědnost byla na někom třetím.

Nedobrý příklad takové akce, ale samozřejmě spíše žertu, byla ve filmu Marečku... scénka, kdy Hujerovi řeknou, aby pana učitele upozornil, že bude zvonit.

Ale tyto akce ve Velké Británii mohou mít dvě vysvětlení. Buď je skutečně provedly ruské zpravodajské služby a rozhořčení UK je skutečné.

Nebo to byly operace pod falešnou vlajkou s účelem zhoršit vztahy UK s Ruskem a byly to, jak říká Rusko, provokace.

Ostatně, jiná verze Litviněnkovy smrti říká, že to byl pašerák Polonia a "zemřel v práci".

1 0
možnosti
PK

Media a novináři většinou nepředkládají "ověřená fakta" v lepším případě je nemají a musí se domýšlet kde je pravda a v tom horším je nepotřebují a přizpůsobí informaci požadavku svého zákazníka. Pak to vyžaduje čas a schopnosti čtenáře ověřit si co je naservírováno.

1 0
možnosti
Foto

Z vámi uvedených příkladů vyplývá, že čím menší víru budeme použitým metodám (vraždy na Slovensku a v Británii) věnovat menší mediální pozornost, tím menší bude účinnost jejich použití a tím méně hrozí jejich použití v budoucnosti.

0 0
možnosti
  • Počet článků 530
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 907x
Autor je zvídavý a v tom je ten problém. V přírodních a technických vědách je poznání v určitém čase jednoznačně dané. Ve společenských má deset lidí jedenáct názorů, samozřejmě správných. Jak si vybrat? Například na blogu. Pokud máte dojem, že některé věci zlehčuje, tak máte pravdu. Když už lepší možnost nemá.

Seznam rubrik