Měl jsem sen

13. 09. 2017 12:01:26
Vím, že zvolený nadpis není originální. Ale já jsem opravdu měl sen. Postavy v tom snu byly konkrétní, měly tváře a jména.

Zdálo se mi, že problémy lidí, států, celého lidstva narůstají. A řešení neexistuje. Někteří jedinci se pokoušejí dirigovat všechno všem. Diktatura a totalita jsou z technického hlediska přes veškerou kritiku poměrně efektivní a úspěšné metody. A vládci to vědí.

Někde zkoušejí měkčí formu totality. Třeba střídavou vládu dvou stran. Jednou já a podruhé ty. To byla velmi reálná část snu. Jistě znáte případy ze skutečného života. Menší strany majorita ke slovu nepustí. Ale co když i mezi nimi jsou skutečné moudré, solidní osobnosti, nevyužité. A sen pokračoval. Takový hebký, klidný sen.

Tak si třeba představte tým, sestávající z pana Miloše Zemana a senátora Kubery. Určitě by se jim hodil i senátor Čunek, ale možná Klaus jr. Nějaké nápady by mohl přinést i pan Okamura, pan Babiš a nejen oni, za mladé třeba pan Mach. Samozřejmě v týmu byl i pan Bartoš nebo jiný z jeho pirátských kolegů. A protože jsem demokrat, viděl jsem i komunistu a další, názorově odlišné osobnosti. Nezapomněl bych ani na ženy. Máme spoustu vzdělaných, moudrých žen, schopných jednat efektivně, lépe než splašení chlapi. Škoda, že ve snu jsem vzpomněl pouze na paní Benešovou. Osobností je mnoho a jistě se na mě nebudou zlobit, že jsem na ně zapomněl. Osobnosti jsou velkorysé, šmíra ne.

Jednání probíhalo v klidu, snad proto, že nebyly přítomny televizní kamery ze seriálu pořad blbý a blbější. Nebylo proč se předvádět. Každý diskutující musel svůj návrh konkrétně doložit. Jinak mu bylo doporučeno, ať si srovná myšlenky.

Přišli také zahraniční hosté. Z těch jsem poznal pana Macrona, který se snažil vysvětlit, proč by měli čeští řidiči být ve Francii placeni stejně jako Francouzi, když čeští zaměstnanci cizích firem nejsou placeni jako Němci nebo Francouzi. Neuspěl.

Samozřejmě jsem poznal pana de Maiziere, který žádal, aby i v Česku dostávali migranti stejné zaopatření jako v celé unii. Jeho návrh, že unie doplatí všem českým zaměstnancům a důchodcům příjem do německé výše byl kolektivem přijat s potleskem.

Lidová moudrost říká „více hlav více rozumu“. Určitě ji nevymyslel nějaký valašský ovčák. Proto orgánové státu rostou co do počtu a ne co do kvality.

Byl to krásný sen. Ještě mnoho věcí bylo obratem vyřešeno, na rozdíl od skutečného parlamentu. Jediné na co se v programu nedostalo, byl návrh na zvýšení platů politiků. Zvláštní. Bohužel jsem musel vstávat. A když se člověk probudí do reality, obvykle ty krásné sny zapomíná. Přitom pokud se najdou skutečné osobnosti, pak by se jistě dohodly. Jsou-li charakterní, pak by určitě mysleli i na blaho veřejnosti a ne jen na sebe. A kdyby ne, brzy by se našli vhodní náhradníci. Jenže jak začít?

Byl to jen sen.

Autor: Karel Ryšán | středa 13.9.2017 12:01 | karma článku: 12.27 | přečteno: 336x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 59 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.95 | Přečteno: 493 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 649 | Diskuse
Počet článků 530 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 906

Autor je zvídavý a v tom je ten problém. V přírodních a technických vědách je poznání v určitém čase jednoznačně dané. Ve společenských má deset lidí jedenáct názorů, samozřejmě správných. Jak si vybrat? Například na blogu. Pokud máte dojem, že některé věci zlehčuje, tak máte pravdu. Když už lepší možnost nemá.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...