Migrace, ploty a co dál?

5. 08. 2017 9:50:32
Už nás zase zachraňují před záplavou nežádoucích cestovatelů. Zase jsou doplněné seznamy, hrozí pokuty. Ale něco tu postrádám. Systém.

Měli bychom si dávat pozor na imigranty raky, veverky, ondatry a co vím ještě. Mimochodem – ondatry byly na jednom z pěti rybníků „za našima“ už před padesáti lety. Zmizely, když byly rybníčky zasypány. V nově vybudovaných třech retenčních nádržích nejsou.

Migrují i breberky. Klíšťata jsou tu sice doma, ale cpou se do hor. A na exotické hmyzíky raději nemyslet.

Migrují i kytičky. Kdo by to řekl. Roste si to na nehybně na místě a příští rok je o pár set metrů dál. Bolševník velkolepý je nepřítel už dlouhá léta. Kdysi ho hubili i pomocí tanků. Tedy ne kanónem, ale pásy tanků. Marně.

Samozřejmě migruje i vlk, medvěd, šakal, divočák a také Homo sapiens. Migrace je vlastně normální.

Maličký problém je v tom, že k migraci potřebujete prostor. Vládnoucí lev si nenechá lézt nějaké konkurenty do svého revíru. Jelen je schopen opanovat v celé údolí. Homo ne. Migranti ze zvířecí říše jsou zahnáni, migranti Homo vítáni. Když dojde na nejhorší, pak zvířata bojují a slabší uteče. Homo bojuje až je pozdě. Pak rozbombarduje své příbuzné v širokém okolí. Myslí si, že je pán tvorstva, ale předvídat neumí. Primitiv.

Když migranti Lupus začnou napadat ovečky, doporučí aktivisté stavět ploty. Ani to v přídě Homo sapiens neplatí. (Já nevím, proč tak nerad píši Homo sapiens. A to si ještě vymýšlí Homo sapiens sapiens.) Přitom ploty nejsou nebezpečné, pouze drahé.

Příčinou je systém. Systém, ve kterém vládnou aktivisté. Aktivista je další ze sprostých slov a znamená člověka, který ostatním lidem radí, co mají dělat za jejich peníze. A daří se mu. Selský rozum zůstává stát. Kormoráni se přemnoží, rybáři šílí, ale nic se nedá dělat. Nikdo kormoránům nevysvětlí, že se nemají příliš množit. A to takový kormorán sežere daleko méně než zmíněný Homo. Divočáci se přemnoží a tak pochopitelně zajdou na pole případně na zahrádku. Jako bychom neznali dlouhodobé problémy s hovězím dobytkem na afrických stepích a slony na afrických polích.

A to ještě není to nejhorší. V průběhu několika let jsme zažili šíření nemoci šílených krav, moru prasat, teď afrického moru prasat, ptačí chřipky a další pohromy si najděte na webu. Šíření tuberkulózy, aids, žloutenky a dalších chuťovek si nepřipouštíme. Přitom víme, že například tuberkulóza je častější a odolnější než dřív (viz Bílý prapor nad Košumberkem). Pár set případů žloutenky v Brně se řeší dezinfekcí u každé kliky. Ale my se nebojíme. V krajním případě povoláme dobrovolníky a budou kropit každého občana při průchodu dveří dezinfekčním prostředkem z konve. Prostě ten kdo se nebojí je hrdina (nebo magor – ptejte se psychologů).

Bylo by nelidské hubit všechno, co migruje. Hubme raději aktivisty. A pak pro všechny živé organismy začne platit „vocaď pocaď“, „když to nejde po dobrém, půjde to po zlém“, a další lidové moudrosti.

Bohužel, současná společnost je řízena systémově špatně. Třeba lidmi volenými na čtyři roky. Napakují se a po nás potopa. Rozhodně jim nehrozí likvidace za špatná rozhodnutí a dokonce ani náhrada škody. A pak jsou tu skryté šelmy, které ovládají ty první podle zásady „čím hůř, tím pro nás líp“.

Takže se v kruhu blížíme k tragickému konci. Pan senátor řekl, že to vyřeší další světová válka. Možná, z mého hlediska má stáří také své výhody. Ale vy mladí byste měli začít uvažovat.

Autor: Karel Ryšán | sobota 5.8.2017 9:50 | karma článku: 22.92 | přečteno: 444x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 9.15 | Přečteno: 109 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.03 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.25 | Přečteno: 518 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 469 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 530 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 906

Autor je zvídavý a v tom je ten problém. V přírodních a technických vědách je poznání v určitém čase jednoznačně dané. Ve společenských má deset lidí jedenáct názorů, samozřejmě správných. Jak si vybrat? Například na blogu. Pokud máte dojem, že některé věci zlehčuje, tak máte pravdu. Když už lepší možnost nemá.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...