Karel Ryšán

Informace

12. 03. 2017 12:52:53
Kdo má dobré informace, má i moc. Jde pouze o staronovou verzi staré a pravdivé zkušenosti, že bez spojení není velení.

Nejmladší generace nedá dopustit na internet. Vyklikáte co chcete a když to nemá hodnotu pravdivé výpovědi, tak se můžete bavit. Některé vrstvy dávají přednost televizi. V mylném domnění, že když to je v televizi, tak to je pravda. (Opět verze staršího „psali to v novinách, tak je to pravda“.) Nemyslím tím příval informací typu: „když zůstanete s námi, dozvíte se o lavině v Alpách – v Alpách spadla lavina, podrobnosti za chvíli - v Alpách dnes spadla velká lavina“. Ani fakt, že vám to budou připomínat další tři dny všechny kanály.

Abych zachoval výpovědní hodnotu myšlenky, použiji mix skutečných případů. Tak třeba, pokud dva lupiči přepadnou prodejnu, nedozvíte se, že Romové přepadli Vietnamského majitele večerky, dozvíte se, že dva cizinci přepadli večerku. Pokud by ovšem na chodníku před prodejnou dali dva vyholení maníci zmíněným dvou vyhuleným exotům nakládačku, bude ve zprávách, že dva skinheadi napadli dva Romy se zjevným rasovým úmyslem.

Dopravce, který veze auto ukradené v Německu přes Česko a Polsko k prodeji dále na východ je popsán jako cizinec ze země bývalého Sovětského svazu. Protože zmínka o Ukrajinci je přípustná jen v případě, že je legálním a pracovitým zaměstnancem některé naší nebo německé firmy. V podobném stylu byl atentátník z Kosova určen jako cizinec ze země bývalé Jugoslávie. Nám občanům bývalého Rakouska-Uherska je to hned jasné. Totiž promiňte, přesněji, nám občanům bývalé Svaté Říše Římské národa německého je to hned jasné. Tak je to novinářsky správně.

Prostě pro každou situaci je nezbytně nutné volit správné označení. Dvě cizinky, dvě kapsářky z Rumunska, dvě Romky, dvě migrantky, to všechno může být tatáž dvojice. Poskytuje to minimálně tu výhodu, že opakovaná zpráva nezevšední. Nevýhoda je v tom, že to vypadá jako by nás přepadla celá ženská divize. Ale může to být politicky, genderově, rasově atd. korektní podle potřeby. Vám to nepřipadá podivné? Tak nějak jako cílená propaganda?

Opatrnosti není nikdy dost. Takže když policie někoho dlouho hledá, může zveřejnit jeho fotografii. Když ho chytí, obvykle mu v eskortě rozostří obličej, protože dokud nerozhodne soud o vině ....atd. Možná že by bylo správnější rozostřovat nejen obličej, ale celý obraz. Vlastně by bylo možné rozostřovat všechny záběry. Nikoho by to neurazilo a poplatky by veřejnoprávní televize mohla vybírat dál.

Není se čemu divit. Dnes už váháte, jestli říkat vlastní dceři holčičko není úchylka, jestli maminka může dát vyčůrat vlastního prcka bez asistence sociálního pracovníka (pro kluka, pro holčičku pracovnice). Bojím se přiznat, že právě mlsám čerstvě koupenou „Dark Chocolate“. A napadá mě, jaký bude asi další vývoj.

Tak nejprve se tomu lidé budou smát. My Češi jsme šprýmaři. Pak začnou sprostě nadávat. Protože my Češi nejdeme pro silné slovo daleko. A potom nás začne z toho všeho stresu chytat amok. Možná se mýlím, ale poslední dobou mně těch vraždících schizofreniků připadá nějak moc. A bude se mlátit. V tomto případě si jistě přidají i sousedé. Jen si nejsem jistý, jestli na to doplatí ti se snědou pletí, ti s blonďatými vlasy, ti malí nebo ti velcí. Nebo ti s diplomem z fakulty žurnalistiky. Protože někdo si třeba vzpomene, jak to všechno začalo.

Autor: Karel Ryšán | karma: 19.49 | přečteno: 290 ×
Poslední články autora